Pohja
- Hiivaleipäjauhoja 2,5 dl
- Ruususuolaa pieni hyppysellinen (1/4 tl)
- Voita tai margariinia 150g
- Kylmää vettä 3 rkl
Nypi voi ja jauho-suolaseos, kunnes taikina on murumaista. Lisää vesi vähitellen ja sekoita käsin kunnes taikina on tasaista ja pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vain nopea sekoitus.
Kaulitse taikina noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Aseta levy noin 5-6 cm korkeaan ja 23 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan. Nosta taikinan reunat reilusti ylös. Leikkaa ylimenevät reunat pois.
Täyte
- Kypsää kurpitsasosetta 4 dl
- Ruususuolaa HYVIN pieni hyppysellinen
- Sokeria 1,5 dl
- Kanelia 1 tl
- Kanelibasilikaa 10-15 isoa lehteä
- Muskottipähkinää tai muskottia 1 tl
- Inkivääriä 0,5 tl
- Kananmunia 3 kpl
- Kermaa 2 dl
Koverra kurpitsan sisus pois. Leikkaa kurpitsa pienempiin paloihin. Leikkaa paloista kuoriosa ja sisuksesta jääneet roskat pois. Keitä palat kattilassa pehmeiksi ja soseuta.
Sekoita sokeri ja mausteet keskenään. Pilko kanelibasilikan lehdet ja lisää joukkoon. Vatkaa munien rakenne rikki ja kaada kuivien aineiden sekaan ja sekoita. Kaada joukkoon kerma ja jäähdytetty kurpitsasose. Kaada täyte pohjan päälle. Täyte on todellä löysää, mutta hyytyy uunissa.
Paista ensin 230 asteisessa uunissa 10 min. Laske sitten uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 35 min. Piirakka on kypsä, kun veitsi pysyy puhtaana upotettaessa piirakkaan.
Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Säilytä jääkaapissa. Nauti kermavaahdon ja/tai vaahterasiirapin kanssa.