Helppo, lakritsin makuinen saaristolaisleipä
- 1 ruukku Oksasen Puutarhan lakritsiyrttiä
- 1 l piimää
- 50 g tuorehiivaa
- 1 rkl suolaa
- 3 dl tummaa siirappia
- 3 dl ruisleseitä
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl ruisjauhoja
- 10 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl voita vuokien voiteluun
- 1/2 dl siirappia + 1/2 dl vettä leipien voiteluun
Leikkaa lakritsiyrtti ruukusta ja hienonna se. Liota hiiva huoneenlämpöiseen piimään. Sekoita joukkoon yrtti, suola ja siirappi. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita ne nesteeseen. Jaa taikina voilla voideltuihin vuokiin tai leivinpaperilla suojattuihin vuokiin. Kohota leipätaikinaa vedottomassa paikassa liinan alla noin 1 1/2 tuntia.
Nosta uuniin ja paista uuniin keskitasolla 175°C asteessa noin 1 1/2 tuntia. Valele leivän pintaa siirappiseoksella, kun ne ovat paistuneet uunissa noin tunnin verran. Ota leivät uunista, valele kertaalleen siirappivedellä ja anna jäähtyä. Ohjeella noin 2-4 leipää, vuokien koosta riippuen.