Basilika on tuhansia vuosia vanha yrtti ja sitä on käytetty mausteena, lääkkeenä ja rohtona. Yrttiin on liitetty pyhiä uskomuksia, mutta toisaalta myös uskottu että se on paholaisen yrtti.

Basilikaa käytetään runsaasti italialaisessa keittiössä. Basilika on hyvä lisä salaatteihin, öljyihin, pastaan, pizzan ja voileivän päälle. Sitä voidaan käyttää kanan, porsaanlihan ja kalan kanssa. Se toimii hyvin pestona, lehtenä, hakkeena, tuoreena tai kuumennettuna, eli basilikan käytön rajana on vain mielikuvitus. Basilika on loistava yhdistettynä juustoihin kuten mozzarellaan, parmesaaniin tai vuohenjuustoon. Se sopii myös hedelmien kanssa, hedelmäsalaatin maustaminen basilikalla on kokeilemisen arvoista. Lisäksi basilika ja mansikka ovat mahtava makupari.

Basilika kannattaa repiä käsin ja unohtaa sakset ja veitset. Basilikan maku voimistuu kuumennettaessa, joten kannattaa aloittaa käyttö varovasti. Lämpimissä ruuissa basilikan voi lisätä joukkoon vasta kuumennuksen loppuvaiheessa.

Basilikasta löytyy nykyisin useita eri väri- ja makuvaihtoehtoja. Yleisimpiä kaupasta löytyviä ovat perusvihreän basilikan lisäksi thaibasilika, punainen basilika ja sitruunabasilika.

Ruukkubasilikaa kannattaa säilyttää huoneenlämmössä tai ainakin +15 asteessa. Basilika ei kestä lainkaan kylmää tai vetoa.