Oregano on todella vanha yrtti. Sillä on sijansa kreikkalaisessa mytologiassa ja muissakin jumaltaruissa. Se on arvatenkin peräisin Välimeren alueelta, mutta levinnyt jo aikojen alussa ympäri maailmaa. Oreganon nimi juontuu kreikan kielestä ja on käännettävissä ”iloa vuorilta”. Sitä on aina käytetty mausteena, mutta myös säilöntäaineena, hierontaöljynä, desinfiointiaineena, vastalääkkeenä käärmeen puremaan ja seppeleinä morsiusparilla. Oregano tunnetaan eripuolilla maailmaa vähän eri nimellä ja välillä oregano -nimi liitetään jopa ihan toiseen kasviin, esim. meillä Suomessa helposti sotketaan oregano ja maustemeirami keskenään.

Oregano tunnetaan pizzamausteena, mutta on olennainen osa muutenkin italialaista keittiötä. Oregano on, basilikan ohella, tärkeä tomaattiruokien ja pastojen mauste. Melkein kaikki jauheliharuuat toimivat myös tuoreella oreganolla maustettuina. Oregano on hyvä yrtti maustamaan öljyjä, marinadeja, vihanneksia ja salaatinkastikkeita. Valkosipuli ja oregano ovat myös parhaat kaverit keskenään. Oregano on yksi osa bouquet garni -yrttikimppua. Oreganoteetä kannattaa myös kokeilla kun flunssa uhkaa.

Oregano säilytetään viileässä, jääkaapin vihanneslokerossa tai viileäkaapissa. Hätätapauksessa oreganon voi säilyttää ruukussa pöydällä muutaman päivän kunhan muistaa kastella.