Rosmariini on ikivanha merenrantojen rohtokasvi johon liittyy paljon uskomuksia ja tarinoita jo kristinuskon alkuajoilta asti. Sen uskottiin suojelevan taudeilta ja tuovan rakkautta ja uskollisuutta.

Rosmariini on monikäyttöinen yrtti vielä tänäkin päivänä, vahvan makuinen ja tuoksuinen yrtti. Tuoreena rosmariini on voimakkaamman makuinen kuin kuivattuna. Se kestää kypsennystä ja sopii mainiosti lihapatoihin, lampaan, possun, riistan, kalan ja lintujenkin kanssa. Savustuspönttöön rosmariini antaa mahtavan aromin ja se sopii myös uunikasviksiin ja mausteöljyihin. Uunissa paistetut lohkoperunat suorastaan vaativat kaverikseen rosmariinia. Oksan voi heittää kokonaisena uunipellille tai lihapataan ja aromit irtoavat siitä helposti. Toki sen voi myös pilkkoa mukaan ja syödä. Tomaatti on tämänkin yrtin makupari. Rosmariinilla voidaan maustaa myös juomia.

Rosmariini on kalliimpi kuin muut yrtit siksi, että sen viljely kestää yli puolet pidempään kuin muiden yrttien. Rosmariinin säilytys ei ole ongelma. Rosmariini säilyy viileässä jääkaapissa mutta myös pöydällä ruukussa kunhan sitä muistaa kastella.