Timjami on vanha ja perinteinen mauste- ja lääkeyrtti. Sitä on aikojen alusta käytetty myös balsamointiin, kylpyveteen, suitsukkeisiin ja raikastamaan sisätiloja.
Tuoretta timjamia ruokaan käytettäessä kannattaa alkuun olla hieman tarkkana määrän kanssa, sen maku on voimakas. Timjamilla voi maustaa monipuolisesti liha-, kala- ja kasvisruokia sekä lihaliemiä, marinadeja, uunikasviksia ja öljyjä. Uunijuurekset ja lohkoperunat huutavat timjamin läsnäoloa. Timjamin oksat erilaisissa lihapadoissa ovat klassiset, onhan se perinteisen bouquet garni -yrttikimpun tärkeä osa. Marinadit ja keitotkin ovat loistavia timjamin käyttökohteita. Älä myöskään ohita sitä kalan maustamista miettiessäsi.
Timjami säilytetään jääkaapin vihanneslokerossa tai viileäkaapissa. Hätätapauksessa se pärjää pöydällä ruukussakin kun muistaa kastella, mutta varoa liikakastelua.