Skip to main content

Vastuullisilla valinnoilla kohti parempaa huomista

Vastuullisuus ohjaa valintojamme

Oksasen Puutarha on vastuullinen ruuantuottaja. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman laadukkaita tuotteita, joiden tuotannossa on huomioitu niin ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus, kuin taloudellisuus ja toimitusvarmuuskin. Jatkuvan kehitystyön sekä vastuullisten valintojen avulla puutarhoissamme viljellään luontoa kunnioittaen.

TUTUSTU TOIMINTATAPOIHIMME

Vastuullisuus toiminnassamme

GLOBALG.A.P. -sertifikaatti kertoo hyvistä tuotantotavoista

GLOBALG.A.P. on kansainvälinen hyvien tuotantotapojen standardi, jonka pääpainot ovat elintarviketurvallisuudessa, tuotannon ympäristövaikutuksissa sekä työntekijöiden turvallisuudessa. Vuosittain auditoitavan yrityksen toimintaa arvioidaan tutustumalla dokumentteihin ja tuotantotiloihin.

  • Elintarviketurvallisuus näkyy puutarhatuotteiden puhtaudessa ja turvallisuudessa, ja ne ovat todennettavissa myös asiakasyrityksille. Salaattien ja yrttien loppukäyttäjät eli kuluttajat voivat hyvillä mielin ostaa turvallisesti tuotettua lähiruokaa.
  • Ympäristöystävällisyys ohjaa valintojamme niin suljetussa kastelujärjestelmässä ja energia- ja sähkötuotannossa kuin esimerkiksi jätteiden tuottamisessa ja lajittelussa sekä käytettävissä torjuntamenetelmissä.
  • Työntekijöiden turvallisuus on olennainen osa jokapäiväistä toimintaa. Erilaisten koulutusten avulla henkilökuntaa perehdytetään ja koulutetaan työ- ja tuoteturvallisuuteen, työntekijöiden oikeuksiin sekä hygieniaosaamiseen.

Standardin ja auditoinnin ansiosta käyttämämme työmenetelmät tulee tutkittua ja dokumentoitua entistäkin tarkemmin, mikä auttaa kehittämään puutarhan toimintaa yhä paremmaksi. Oksasen Puutarha on saanut sertifikaatin vuonna 2012 ensimmäisten yritysten joukossa Suomessa.

Vesikierto säästää vettä

Oksasen Puutarhan salaatteja ja yrttejä viljellään vesiviljelynä kasvihuoneissa ympäri vuoden. Kasvien kastelu tapahtuu suljettuna vesikiertona, jossa vesi puhdistetaan ja kierrätetään uudelleen käyttöön. Suljetun vesikierron ansiosta vettä kuluu vähemmän eikä lannoitteita pääse maaperään.

Kasvihuoneiden lämmittämiseen käytettävä kiertovesi lämpenee omassa hakekattilassa. Polttoaineena käytetään viljan sivutuotteita, esimerkiksi kauran kuorta, joka tulee ylijäämänä mm. rehutehtailta. Jäähtynyt kiertovesi kierrätetään takaisin lämmitettäväksi.

Biologisella torjunnalla tuholaisia vastaan

Biologinen torjunta tarjoaa ekologisen tavan suojella kasveja tuhohyönteisiltä ja kasvitaudeilta. Kasvihuoneisiin ilmestyy toisinaan ei-toivottuja hyönteisiä mm. ilmavirtojen kautta, joista on haittaa kasveille. Tällöin otetaan avuksi petohyönteiset, jotka syövät tai tappavat tuhohyönteiset. Kasvitauteja vastaan puolustaudutaan käyttämällä biologisia kasvinsuojeluaineita, joita sekoitaan jo kasvualustaan juurien hyvinvointia parantamaan.

Kestävän kehityksen polulla

Ympäristönäkökulmat pyritään ottamaan huomioon puutarhalla kaikissa valinnoissa ja kehitystyössä. Vuonna 2020 Oksasen Puutarha siirtyi käyttämään täysin maatuvia paperista tehtyjä ruukkuja yrttien ja salaattien kasvatuksessa. Tällä toimintatavan muutoksella säästyy 32 000 kiloa muovia vuodessa. Pakkauksissa muovista ei ole vielä kokonaan pystytty luopumaan, sillä muovinen kääre edesauttaa tuotteiden säilyvyyttä ja vähentää näin merkittävästi hävikkiä. Pakkaustuotetoimittajien kanssa tehdään kuitenkin jatkuvasti yhteistyötä uusien, entistä ympäristöystävällisempien pakkausmateriaalivaihtoehtojen löytämiseksi sekä olemassa olevien pakkaustuotteiden optimoimiseksi.

Kartoitamme ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti, jotta voimme löytää yhä taloudellisempia ja vastuullisempia ratkaisuja niin tuholaisten torjuntaan kuin esimerkiksi materiaalivalintoihin ja jätteiden lajitteluun liittyen.

Tule mukaan iloiseen joukkoomme